Peruukki on koko hiustenkasvualueen kattava hiuslaite. Hiuslisäke eli tupee kattaa vain osan hiustenkasvualueesta täydentäen harventunutta hiusta tai kattaen kaljuuntuneen alueen.

Keinokuituperuukki

Nykyaikaiset peruukit ja lisäkkeet valmistetaan yleisimmin tehdastekoisina hiuksen kaltaisesta ja elävän oloisesta keinokuidusta. Tällaisten peruukkien mallistot seuraavat tarkasti muotivirtauksia ja päivittäistä hiusmuotia niin leikkauksensa kuin värimaailmansakin puolesta. Keinokuituperuukit ovat yleisesti edullisin ja helppohoitoisin vaihtoehto peruukin hankkimiseen. Keinokuituperuukin verraton etu onkin tuo helppohoitoisuus; peruukin pesu tapahtuu yksinkertaisesti pesualtaassa liottamalla ja kuivuttuaan peruukin kampaus palautuu ennalleen vain kevyesti asettelemalla.

Aitohiusperuukki

Tehdastekoisena valmistetaan myös aitohiusperuukkeja, jotka ovat kantajalleen kuituperuukkia luonnollisemman oloisia ja jotka esimerkiksi kammatessa käyttäytyvät aidon hiuksen tavoin. Aidosta hiuksesta valmitettuna hiusperuukin kampausta voi myös mutoilla ja kihartaa kuten omiakin hiuksia.

Mittatilauksena tehtävä aitohiusperuukki solmitaan tarkasti käyttäjänsä pään mittojen mukaan valmistettuun pohjaan, jonka johdosta sen istuvuus ja käyttömukavuus on huippuluokkaa. Peruukin käyttäjä voi mieltymyksillään ja valinnoillaan vaikuttaa niin peruukin hiuslaatuun, kampaukseen kuin väriinkin. Eri värisiä hiusmateriaaleja solmittaessa sekoittamalla peruukin väristä saadaan täsmälleen käyttäjänsä toiveen mukainen ja peruukki on elävän ja aidon näköinen. Solmittaessa ja käytettäessä eri värejä saadaan aikaan myös raidat ja mahdollisesti haluttavat pään eri alueiden värivivahteet. Mittatilausperuukki voidaan tehdä myös täsmälleen käyttäjänsä aikaisemman hiusmallin ja kampaustyylin mukaiseksi, jolloin sen käyttöön sopeutuminen on huomaamattoman helppoa.